Antakya EXPO alanındaki konferans salonunda gerçekleşen seminerde, SiEUGreen projesinin kurucularından Norveç Biyoekonomi Araştırma Enstitüsü (NIBIO) temsilcileri, Hatay, Norveç, Çin ve Danimarka'da bulunan tesislerdeki araştırma sonuçlarını paylaştı.

Norveç'ten gelen heyet, Hatay Büyükşehir Belediyesinin Turunçlu'da yaptığı serada araştırmalar yaparak projenin gelişimini inceledi. Sonuçlardan çok memnun olduklarını söyleyen heyet bu sonuçların diğer ülkelerdeki tesislerle de paylaşılacağını dile getirdi.

TOPRAKSIZ TARIM PROJESİ BAŞARIYA ULAŞTI

Turunçlu'da bulunan serada, Büyükşehir Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında hidroponik (topraksız tarım) ile akuaponik (sucul yetiştiricilik) sisteminin entegrasyonu ile bitkisel üretim gerçekleştiriliyor.

Aquaponik teknikte, balık atıkları bitkiler için biyolojik gübre kaynağı olarak kullanılıyor ve bitki köklerinin de balık havuzu için doğal filtre görevini sağlamasıyla elde ediliyor.

Proje ile sosyal inovasyon kavramını Hatay'da güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için dezavantajlı kadınlardan ve Suriyeli misafir kadınlardan oluşan yüzlerce katılımcıya bu yeni tarım tekniği öğretildi ve bu üretim yöntemini kendi balkonunda ya da mutfağında uygulanılabileceğini gösteren çalıştaylar düzenlenmeye devam ediyor. Ayrıca bu serada üretilen tarım ürünleri Hatay Büyükşehir Belediyesi Sosyal Marketlerde ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

İNSAN DIŞKISI, BALIK VE MUTFAK ARTIKLARINDAN GÜBRE YAPILIYOR

Norveç'ten gelen heyet Çin, Danimarka ve Norveç'te bulunan proje vitrinlerinde topraksız tarımın yanı sıra insan dışkısıyla ve balıkların yenmeyen bölgelerinden üretilen gübrelerin kullanımı konusunda yapılan araştırmaları anlattı.

Dr. Divina Gracia P. Rodriguez, günümüzde kullanılan gübrelerin içerisinde civa ve arsenik gibi zararlı kimyasalların bulunduğunu ve bunun tarımsal üretimi kısıtladığını söyledi. Araştırmalar sonucu geleneksel olmayan gübrelerle üretilen marulun diğer yöntemlerle üretilenden hiçbir farkının olmadığını ortaya çıkardıklarını söyleyen Rodriguez, önyargıların kırılması durumunda geri dönüşümün tarım üzerinde büyük farklar yaratacağını açıkladı.

Avrupa Birliği, Türkiye ve Çin arasında yapılan bu projenin hedefi Çin ve Avrupa'da yapılan kentsel tarım teknolojilerini Hatay gibi geleneksel tarımın merkezinde de kullanarak bu teknolojileri yaygınlaştırmak ve kentleşmenin yoğun olduğu alanlarda alternatif yöntemlerle tarım ürünlerini üretmek.

Editör: Haber Merkezi