Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tekrarlanan ishal atakları sıklıkla görülmektedir. İshal ile birlikte vücutta sıvı kaybı olacağından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. 

"Viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin" uyarısı "Viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin" uyarısı

Bebekler anne sütü ile beslendiklerinden ötürü günde 3-8 kez sulu dışkılama sıklığı normaldir. Ek gıdaların eklenmesi ve normal beslenme düzenine geçiş ile dışkılama sayısı değişiklik gösterebilmektedir.  

İshal normal düzenden farklı olarak dışkılama sıklığının ve kıvamının sulanması olarak tanımlanmaktadır. İshala sebep olan etkene bağlı olarak kusma, ateş, iştahsızlık da belirti olarak görülebilmektedir.  

Beslenmede yapılan yanlışlar, diş çıkarma, alerji, antibiyotik tedavisi, fazla meyve ve meyve suyu tüketimi gibi durumlara bağlı olarak ishal ortaya çıkabilmektedir.  

İshal en sık görülen enfeksiyonlardandır. En sık görülme sebebi ise virüs kaynaklıdır. Enfeksiyon kaynaklı ishaller kısa süreli olmaktadır 2 haftadan daha kısa sürdüğü durumlar akut ishal olarak tanımlanır. Virüslere bağlı olarak oluşabilir. 4 haftadan fazla sürmesi ise kronik ishal olarak tanımlanmaktadır. Sindirim emilim ile ilgili problemler, bağırsak hastalıkları veya ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. 

Laktoz intoleransı olduğu durumlarda da ishal görülebilmektedir. Laktoza karşı oluşan intolerans sonucu şişkinlik, aşırı gaz ve ishal semptomları oluşabilmektedir.