Hayatımızdaki yerini günbegün hız kesmeden artıran dijitalleşme, dünyada olduğu gibi ülkemizde de fintek sektörünü her geçen gün geliştirmeye ve dönüştürmeye son sürat devam ediyor. Ödeme hizmetleri ve elektronik paraya ilişkin usul ve esaslar, ülkemizde ilk defa 6493 sayılı Kanun ile ayrı bir mevzuat şeklinde düzenlendi ve lisanslı şirketlere bahse konu hizmetleri sunma imkanı getirilerek fintek dünyasında çığır açıcı bir adım atılmış oldu.

Türkiye'deki fintek dünyasının omurgasını sağlam bir mevzuat temeline oturan TÖDEB üyelerinin, yani ödeme ve elektronik para kuruluşlarının oluşturduğunu söyleyen TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, "Sektörde dönüm noktası sayılabilecek bu adımı, üyelerimizin uymakla yükümlü olduğu bu Kanunun alt düzenlemeleri ve ilgili diğer mevzuatta yapılan muhtelif değişiklikler izledi. Yapılan Kanun değişikliği ile kısaca "açık bankacılık" olarak adlandırdığımız hesap bilgisi ve ödeme emri başlatma hizmetlerinin faaliyet izni alınarak sunulabilen ödeme hizmeti şeklinde düzenlenmesi son derece önemli bir gelişmeydi. Bu adımın, yeni oyuncuların da sektöre girmesinin sağlanmasıyla bireylerin fiyat, kalite gibi hususlarda daha avantajlı ürün ve hizmetlerle karşılaşması ve buna bağlı olarak sektörün gelişimiyle sonuçlanması bekleniyor" dedi.

"FİNTEK SEKTÖRÜNÜ UZUN VE ZORLU BİR UYUM SÜRECİ BEKLİYOR"

Merkez Bankasınca 2021 yılının son aylarında 6493 sayılı Kanunun alt düzenlemelerinde ödeme ve elektronik para faaliyetlerinin yürütülmesinde hayati rol oynayacak nitelikte değişikliklerin yapıldığını dile getiren Burhan Eliaçık, finansal sistemin istikrarının korunması ve tüketici güven endeksinin yükseltilmesi amaçlarına hizmet edeceği ve gerek mali güç ve kurumsallaşma gerekse inovasyon noktasında sektörü destekleyeceği kanaati taşınan bu düzenlemelerle birlikte, fintek sektörünü uzun ve zorlu bir uyum sürecinin beklediğini söyledi.

Eliaçık sözlerine şöyle devam etti: "Söz konusu düzenlemelerle kuruluşların faaliyet izni sürecinin son derece detaylandırıldığı, asgari özkaynak yükümlülüğünün artırıldığı, teminat yükümlülüğü ve iş modelleri bazında yeni kuralların getirildiği görüldüğü gibi, ödeme hizmetlerinde kullanıcının ergin olmadığının beyan edilmesi, yasal temsilcilerin onayının alınması ve yapılan harcamaları takip edebilmeleri için kuruluşların sistem kurması, mobil ödemede işlem sınırlarının dikkate alınması, yabancı kuruluşlarla yapılacak işbirlikleri, dövizle yapılabilecek işlemler, temsilcilerde aranacak nitelikler, ortaklık edinimi ve daha birçok başlıkla detaylandırılabilecek yeni ve sıkılaştırılmış düzenlemeler de mevcut. Şüphesiz tüm bu yükümlülüklere uyum sağlanabilmesi için üyelerimizce maliyetli ancak uzun vadede tüm sektörün gelişimine fayda sağlayacak ve yön verecek altyapı yatırımlarının yapılması gerekecek."

Editör: Haber Merkezi