Yutulabilir mide balonu, Çağımızın en ciddi sağlık sorunlarının başında gelen obeziteye karşı günümüzde cerrahi bir işlem uygulanmadan gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Elipse mide balonu kimlere uygulanır? Elipse mide balonu nasıl kilo verdiriyor? Elipse mide balonunun riskleri var mı? Bu işlemden sonra uygulayabileceğim özel bir diyet listesi var mı?
Elipse yutulabilir mide balonu obezitenin ameliyatsız ve ilaçsız tedavisi için geliştirilmiş yeni nesil bir mide balonudur. Bir bariatrik diyetisyen eşliğinde yürütülen diyetle birlikte, kilo verdirme amacıyla kullanılır. Yaklaşık 15 dakika süren yutulabilir mide balonunun uygulanmasında anestezi ya da endoskopiye ihtiyaç duyulmaz. Neredeyse ilaç içmek kadar kolay bir şekilde gerçekleştirilen bir yönteme sahiptir. Balon ince bir katetere (tüpe) bağlı hap şeklindedir. Balonu yuttuktan sonra mideye yerleştiğinden emin olmak için röntgen yardımıyla kontrol edilir. İyice yerleştiğinden emin olduktan sonra kateter yardımıyla balon özel sıvı ile doldurulur ve kateter yavaşca çekilir. Midede yaklaşık 16 hafta kaldıktan sonra balon kendiliğinden doğal olarak söner ve yine doğal yollarla vücuttan atılır. Bütün bu süreçte diyet ve beslenme uzmanları tarafından da sağlıklı beslenme programları oluşturarak kilo verme süreci desteklenir ve kalıcı hale getirilir.
Yutulabilir mide balonu kimlere uygulanabilir?
• Vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan kişilere,
• Yüksek kiloya bağlı tip 2 diyabet, tansiyon ve benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilere,
• Ameliyat sınırında olan hastalara balon kullanımı sadece ameliyat risklerini azaltmak amacıyla bir ön basamak olarak uygulanabilir.
• Mide balonu takıldıktan sonra mide, balonu sindirmeye çalışacağından takıldıktan 1-2 saat sonra kişinin ağrı eşiğiyle bağlantılı olarak kişilerde kramp, mide bulantısı, kusma başlayabilmektedir. Bu süreçte ilk 3-4 gün hem midenin balona alışması için hem de bulantıların en aza indirilebilmesi için sıvı diyet, sonrasında 4. İle 10. gün arasında püre diyet listesi uygulanmaktadır. 10. Günden sonra kişi tolerasyon durumuna göre katı beslenmeye geçebilmektedir.
Sıvı Diyet Dönemi (1.-3. Gün)
İlk 3-4 günlük midenin balona alışma sürecinde semptomları en aza indirmek için hastaların sıvı beslenme programı uygulanması gerekmektedir. Örneğin;
Kahvaltı: Laktozsuz süt ile güne başlanabilir.
Öğlen ve Akşam: Et suyu/tavuk suyu/kemik suyu/yoğurt suyu (içerisine salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak ilave edilmemiş)
Ara öğünler: Laktozsuz süt, yoğurt, soya sütü, Hindistan cevizi sütü, proteini arttırılmış süt rahatlıkla tüketilebilir. Sıvıları hızlı içmek mide bulantısını arttırabileceğinden, oldukça yavaş ve çok ufak yudumlarla tüketilmelidir. İçtiğimiz her şey oda sıcaklığında olmalıdır. Çay açık ve şekersiz olduğu sürece tüketilebilir. Fakat kahve kafein içerdiğinden dolayı ilk 1 ay tüketilmemelidir.
Püre Diyet Dönemi(4.-10. Gün)
Eğer semptonlar düzelmezse püre dönemine geçiş uzayabilir. Bulantı, kusma, kramp geçtikten sonra 3-4 günlük püre dönemine geçilmelidir. Yumuşak, ezilen veya blenderdan geçirilmiş gıdalar bu dönemde tüketilmelidir. Örneğin; Kahvaltı: Çatalla ezilmiş yumurta ve peynir (beyaz, lor, süzme)
Öğlen ve akşam: Blenderize edilmiş et/tavuk/balık suyuna sebzeli çorbalar, haşlanmış ve blenderize edilmiş tavuk, sebze yemekleri, çatalla ezilmiş balık, kıvamlı çorbalar (kremasız, unsuz, şehriyesiz)
Ara öğünler: Süt, yoğurt, ayran, kefir, meyve püresi, proteini arttırılmış süt/yoğurt bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir.
Katı Diyet Dönemi (10. Gün Ve Sonrası)
Mide, balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçilir. Bu dönemde porsiyonlar küçüleceğinden az az, sık sık yeme beslenme modelini yaşam stili haline getirmiş olursunuz.
Bu dönemde proteinden zengin, karbonhidrat ve yağdan fakir besinler listenizde yer almalıdır. Böylelikle hastanın sağlıklı ve hızlı kilo kaybetmesi sağlanır. Gün içerisinde ara öğünleri atlamamak, ana öğünlerdeki porsiyon kontrolünü sağlamada ve kan şekeri regülasyonu için önemlidir.
Elipse mide balonu nasıl kilo verdiriyor?
Yeni nesil yutulabilir Elipse mide balonu da dahil tüm mide balonu uygulamalarının temel prensibi, midede hacim kaplayarak porsiyon miktarını küçültmektir. Bu yöntemler, midede kalıcı bir değişiklik yapmadan mide hacmini azaltırlar. Dolayısıyla kişiler, uygulama sonrasında tükettikleri besinlerin porsiyon miktarlarını azaltarak kalori açığı yaratırlar. Bu da düzenli bir şekilde devam ettiği takdirde kilo verimine yol açar.
Elipse mide balonu işlemi sonrası günlük yaşama ne zaman dönülür?
Yutulabilir elipse mide balonu işlemi sonrası hastaların büyük bir çoğunluğu normal günlük aktivitelerine en geç işlemin 2. gününde dönmektedirler. Oldukça nadir olsa da bazı kişiler daha uzun süreli yan etkiler yaşayabilmektedirler. Bu durum hastanın acı eşiğine göre değişmektedir.
Yutulabilir Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
16 hafta sonra zaman ayarlı kapak eriyerek balonun içindeki sıvı boşalır. Balon sindirim sistemi yoluyla mideyi terkeder ve herhangi bir çıkarma işlemine gerek kalmadan bağırsaktan atılır. Bazı vakalarda endoskopik veya cerrahi yöntemlerle çıkarma gerekebilir.
Editör: Haber Merkezi