Vatandaşın temel tüketim maddeleri elektrik, akaryakıt ve doğalgaza art arda gelen zamlar günden güne vatandaşın belini bükmeye başladı. Son zamanlarda gıda ve tekstil ürünlerine de gelen zamlarla alım gücü düşen vatandaş şimdi kara kara faturaların içinden çıkmaya çalışıyor.

Türkiye'de asgari ücret ile geçinmeye çalışan bir ailenin son zamlar göz önüne alındığında gelirinin 3'te 1'ri sadece faturalara gidiyor; geri kalanı da geçim savaşı... Türkiye'nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği bu dönemde vatandaşlar devlet yetkililerinin bu gidişe bir dur demesini ve fatura fiyaskosuna son verecek adımları atmasını bekliyor.

Elektrik Artık Işıkları Değil Cepleri Yakıyor

Elektrikteki kayıp-kaçak, sayaç okuma, iletim sistemini kullanım ve dağıtım sistemini kullanım bedelleri 2016 yılından bu yana "dağıtım bedeli" adı altında tek kalemde gösteriliyordu. Elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi. Son yapılan zamla birlikte ayda 210 kilovatsaat elektrik tüketen bir ailenin faturası 192 liradan 288 liraya yükselirken dağıtım bedeline ödenen para 56 liradan 70 liraya çıktı.

Doğalgaz Artık Isıtmıyor

Kışın ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için olmazsa olmazı olan doğalgaz artık ısıtmamaya başladı son gelen yüzde 50'lik zammın ardından kombiler kapandı; battaniyeler tekrardan rağbet görmeye başladı. Yılın en 3 ayı ısınmak için kombisini açan vatandaş bin liranın üzerinde gelen faturaların içinden çıkmaya çalışıyor.

Motorinden Sonra Benzine de Zam Kapıda

Son dönemde art arda gelen akaryakıt zamlarına bir yenisi daha eklendi. Motorinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 80 kuruş zam yapıldı; motorine yapılan yetmedi şimdi de benzine 80 kuruş oranında zam geldi. Gelen zamlar öncelikle toplu taşıma sektöründe hizmet veren şoför esnafına sonra da ekmek parası derdi ile kendini yollara vuran vatandaşa ağır geliyor.

Artık Dur Denilsin!

Temel tüketim maddelerine gelirinin büyük bir çoğunluğu vermek zorunda olan vatandaş artık zamlara bir dur denilmesi için serzenişte. Faturaların altında ezilen tüketici çareyi devlet büyüklerinde arıyor; yetkililerden yardım bekliyor. Türkiye'nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği bu dönemde vatandaşlar devlet yetkililerinin bu gidişe bir dur demesini ve fatura fiyaskosuna son verecek adımları atmasını bekliyor.

Editör: Haber Merkezi